MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
NASLOVNICA Vijesti
VIJESTI

In memoriam - Nebojša Dragosavac (1940-2023)

E-mail Ispis PDF

Iz Beograda nam stiže tužna vest da je poslednjeg dana januara 2023. godine, preminuo Nebojša Dragosavac, ugledni novinar i društveno – politički radnik, a pre i posle svega Vrepčanin.

Rođen je 14. Jula 1940. godine, kao sin jedinac, u Gračacu, gde mu je otac službovao kao financ.

Roditelji su mu bili iz Vrepca - otac Vaso Pedijašev od Majića, a majka Milica – Milja, devojački takođe Dragosavac, od Ražovina.

Drugi svetski rat ga zatiče u rodnom mestu, te sa roditeljima dolazi u Vrebac, a nakon mnogo muka i ustaške torture porodica se u jesen 1941. godine našla u Beloj Palanci, a kraj rata dočekala je u selu Saraoci u blizini Smedereva.

Prva četiri razreda osnovne škole završava u Bačkoj Topoli, a potom se porodica seli u Rumu gde Nebojša završava završava osnovnu školu i gimnaziju. U Beogradu upisuje Pravni fakultet, a u toku studija bio je novinar, a zatim i glavni i odgovorni urednik lista Student. Nakon završetka fakulteta, pohađao je postdiplomske studije sociološkog smera.

Bio je novinar i urednik u Politici ekspres i NIN-u, odgovorni urednik redakcije Tanjug-a za Srbiju. Jedan kraći period proveo je u Socijalističkom savezu Beograda , da bi od 1986. do 1997. godine je bio na čelu Sekretarijata Skupštine Beograda za informisanje, međugradsku saradnju i protokol.

U penzionerskim danima angažovao se u Savezu antifašista Srbije, gde je uređivao list Glas istine.

Svom rodnom kraju odužio se pored ostalog kao redaktor monografije Vrepca „Koreni vekovnog trajanja“, autora Save Todorića. Pesma "Vrebačka elegija" jedna je od poslednjih stvari koje je za života napisao i biće deo zbirke "Stihovi sa Čistulje – poezija ličkog sela Vrebac" , za koju se nadamo da će ugledati svetlost dana ove godine.

Vladimir Ivančević

 

Ažurirano Subota, 11 Veljača 2023 09:11
 

Održana komemoracija

E-mail Ispis PDF

Komemoracija stradalim partizanima i žrtvama Vrepca, Pavlovca i Zavođa u drugom svjetskom ratu održana je 2.8.2022.g. kod spomenika na Gradini. Obilježavanju stradanja prisustvovali su mještani ovih sela. Tom prilikom položen je vijenac na spomenik, a održani su i prigodni govori.

Ažurirano Nedjelja, 02 Listopad 2022 07:18
 

Stado bez gospodara

E-mail Ispis PDF

Standardna je praksa posljednjih godina da selom lutaju goveda bez nadzora. Prigovori vlasnicima o nastaloj šteti ne vrijede mnogo - ignoriraju ih uz odgovor  - "to nisu moja goveda", a prijave nadležnima uglavnom završavaju u košu ili bez sankcija ???!!!.

Ovih dana Vrepcem luta stado od cca 15-20 goveda bez nadzora i čini štetu na voćkama i košnicama te ovim pozivamo vlasnika da se javi radi naknade štete.

Da nebi bilo dileme čije je stado; registarski brojevi goveda su: 4871, 0599, 2692.... - prilažemo fotodokumentaciju (slikano 31.12.2021.g. 16,15 sati):

Ažurirano Nedjelja, 02 Siječanj 2022 13:56
 

Прослављен Покров!

E-mail Ispis PDF

И ове године 14.10., традиционално како се то обиљежава у Врепцу стољећима, прослављена је сеоска слава - Покров Пресвете Богородице. На Градини, код крста одржана је литургија за присутне врепчане и госте.

Пјевачки збор Културно умјетничког друштва "Просвјета" из Удбине након литургије одржао је краћи концерт личких пјесама, а Српска народна читаоница и књижница подијелила је признања поједнинцима за донације за обнову Друштвеног дома и друштвено корисни рад.

Свечаности прославе Покрова присуствовали су и представници Српског народног вијећа и Замјеник жупана г. Милан Узелац, а прослава је настављена заједничким ручком и дружењем у обновљеном дијелу Друштвеног дома.