MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
GRAD GOSPIĆ, MJESNI ODBOR VREBAC

Imaju li Vrepčani pravo na vodu???

E-mail Ispis PDF

Čuli ste za izreku „dođe do vode, a piti ne može“; ima li bolje izreke da opiše situaciju sa vodom u Vrepcu? Da ne bi bilo zabune, radi se o pitkoj vodi.

Problem pitke vode u Vrepcu pomalo postaje antologijski, ali krenimo redom.

Selo „leži na vodi“ u podzemlju. Na jesen poteče Jadova i potoci, aktiviraju se izvori, do kojih se za visoke vode ne može, a koji, u vrijeme ljetnih suša  presuše kao i rijeka. Za aktivno korištenje izvora stoga ostaju cca 2-3 mjeseca, proljeće i dio ljeta, i ta se voda zbog nedostupnosti i načina pribavljanja koristi uglavnom u manjim količinama - za piće i kuhanje.

Nekada se za sve potrebe voda koristila iz seoskih šterni. Šterne, a tri su u Vrepcu, ne čiste se već niz godina, niti pune pitkom vodom – pa voda iz njih nije za upotrebu.
Sada je preostalo – i to je danas u Vrepcu temeljni način – da se voda koristi iz kućnih šterni koje se pune sa uglavnom hrđavih limenih krovova ili mahovinom i lišajevima obraslih krovova pokrivenih crijepom, kišnicom sumnjive kvalitete i upitne zdravstvene ispravnosti.

Problem vode postao je tako cjelogodišnji, a sa starenjem stanovništva i urgentan.

Zahvaljujući angažmanu Mjesnog odbora i razumijevanju gospićke komunalne organizacije „Usluga d.o.o.“ prije tri godine je u selu otvorena javna česma, priključena na šaht vodovoda, odakle se stanovništvo snabdijeva vodom za piće u „ljetnom“ dijelu godine, dok je u preostalom dijelu godine česma isključena zbog niskih temperatura i smrzavanja. Ipak, od rubnih dijelova sela udaljena je i do dva kilometra, pa ju dio stanovništva koristi povremeno.

Naime, magistralni vodovod doveden je do sela još 1990. godine, a u sred sela prije pet godina. Od tada Vrepčani ulažu napore da se kroz selo izgradi distributivni vodovod na koji bi se korisnici mogli priključivati.
Svi ti napori su, međutim, do danas ostali bez rezultata.
Nisu pomogli ni predstavnici međunarodne zajednice koji su tom projektu davali podršku (i sredstva?).
Čvrsta obećanja Grada davana nekoliko puta u relevantnim prilikama ostala su samo obećanja, iako u posljednje vrijeme i ona izostaju.

Nebrojeno puta proteklih godina hodočastilo se do Grada i Usluge. Organiziralo se i zvalo se na sastanke – sve to bez rezultata.

Doduše, u međuvremenu je konačno nakon niza godina otezanja izrađena tehnička dokumentacija, a prema izjavama odgovornih početkom protekle, 2010. godine konačno je dobivena i građevinska dozvola.

Niti to, međutim,  nisu bili razlozi da se pripremi i pokrene investicija, jer projekt navodno „nije ekonomski isplativ, konačno i kriza je, a važenje građevinske dozvole se također može produžiti koliko treba“ - kako se nedavno moglo čuti od jednog gradskog dužnosnika, koji je, čini se, samo otvoreno izrazio stav koji vlada u Gradskoj upravi.
Tako sve čeka do daljnjega, jer je očito da Grad ima druge prioritete i nije zainteresiran za izgradnju ovog infrastrukturnog objekta od životnog značenja za vrebačko stanovništvo.

Interes za priključcima na vodovod na području Mjesnog odbora je izražen i to je pitanje koje dominira u vrebačkim selima.
Prema spiskovima koji se vode u Mjesnom odboru interes za priključenje na vodovod je iskazalo više od stotinu Vrepčana koji žive u vrebačkim selima, obnavljaju ili su obnovili svoje kuće – i svi su spremni snositi troškove priključenja na vodovod, kako je to i do sada bio slučaj.

Da li se u međuvremenu nešto promijenilo?
Na službenim stranicama Ličke razvojne agencije (LIRA) objavljeno je da je Grad Gospić na „Popis projektnih prijedloga iz Ličko-senjske županije u Središnjoj bazi razvojnih projekata MRRŠVG-a“ nominirao pod brojem 550 -  Izgradnju vodoopskrbnog sustava Pavlovac i Vrebac (link: http://www.lsz-lira.hr/images/baza-mrrsvg.pdf ), u iznosu od 500.000 €.

Poučeni dosadašnjim iskustvom nismo željeli ništa prepustiti slučaju te smo provjerili u kojem je statusu ovaj projekt. Kontaktirali smo Hrvatske vode – Vodnogospodarski odjel (HV VGO) Rijeka i saznali da je taj projekt zaista u tzv. Redovnom programu financiranja, ali da do danas nitko nije poduzeo nikakve aktivnosti u vezi sa provedbom tog projekta.

Također smo saznali da za ovaj projekt ne treba osigurati nikakvo učešće u financiranju, a projekt može krenuti odmah ako je izrađena potrebna tehnička dokumentacija i izdana građevinska dozvola (što je u ovom slučaju ispunjeno) i ako je proveden postupak javne nabave od strane investitora (Usluga d.o.o. Gospić, kao nositelj projekta) – što do danas nije pokrenuto.

Koliko je realno da će Grad Gospić kao predlagač, odnosno Usluga d.o.o. kao nositelj projekta to zaista i učiniti i - kada?

Odgovor na to pitanje – kada to nije uspio Mjesni odbor - možda mogu dati predstavnici naše zajednice u Županiji i Gradu; zastupnici u predstavničkim tijelima i dužnosnici u organima uprave, od kojih očekujemo i da se aktivno i odmah angažiraju na realizaciji ove investicije.
Pozivamo i ostale ličke predstavnike i dužnosnike, nezavisno od stranačkog opredjeljenja, da im u tome pruže podršku, jer, ne imati vodu, ili, što je još gore, sprečavati i otezati izgradnju ovog distributivnog vodoopskrbnog sustava u obilju vode sa kojom Lika raspolaže i sa osiguranim sredstvima sigurno nije civilizacijski doseg sa kojim bi se trebalo ponositi.

Nadajmo se, stoga, konačno (možda i ove godine?), uspjehu!

Ažurirano Utorak, 25 Siječanj 2011 15:17
 

Call our diaspora - read and contact us!

E-mail Ispis PDF

Eight months ago we established this site with only once desire - renew and improve life in our villages after the last war.

One of ways is connection with our diaspora, who is numerous around the world. We believe also that many of our emigrants want to contact old neighborhood. That's point of our joint interest, and our joint opportunity.

We know that many younger members of our diaspora don’t speak well serbs language. Do not worries - contact us on english and - learn serbs.

On this site you will find much information about life, situation, problems, actions, people, etc.... in Vrebac, Pavlovac Vrebački and Zavođe Vrebačko. Help us improve site according to your needs.

Join us. We expect you!

 

Ažurirano Srijeda, 19 Siječanj 2011 05:14
 

Mogući problemi kod prikazivanja stranice u Internet Exploreru

E-mail Ispis PDF

Korisnici Internet Explorera mogu ponekad imati probleme kog učitavanja dijela stranice što se ne događa npr. kod korisnika browsera Mozila Firefox.

Takvi problemi, tehničke naravi, javljaju se ponekad zbog neusklađenosti ovog programa i programa koji podržava web stranicu i nastojimo ih "popraviti" u najkraćem mogućem roku.

Posjetitelje ove stranice stoga molimo da nas upozore na ovakve i slične probleme na koje nailaze kod pretraživanja sadržaja stranice slanjem maila Administratoru.

Zahvaljujemo na suradnji!

Ažurirano Četvrtak, 13 Siječanj 2011 06:33
 

Poziv "Forumašima" - uključite se!

E-mail Ispis PDF

Od otvorenja ove stranice prošlo je već oko osam mjeseci. Od tada do danas evidentan je interes za sadržajima koji su publicirani. Stranica je izrazito lokalno orijentirana, pa dosegnuti prosječni dnevni broj od cca 30 posjeta smatramo vrlo dobrim. Prostor za širenje čitanosti ipak nije ni izdaleka iscrpljen. To vidimo po direktnim i indirektnim reakcijama ljudi koji nam se javljaju i koji nam daju podršku da ustrajemo na ovom projektu. U svim tim kontaktima izražen je i interes za aktivnije povezivanje - naročito sa Vrepcem - što nas je i motiviralo da kao neposredni i direktni oblik komunikacije aktiviramo "Forum".

I sve do ovog momenta stvari su išle normalno i logično, međutim, sa otvaranjem "Foruma" otvorila se diskrepancija između verbalnog intreresa i konkretnog uključenja. To je u određenoj mjeri razumljivo, ali ipak ne opravdava u potpunosti činjenicu da je od cca 15 registriranih "forumaša" trenutno svega dvoje aktivno - Administrator (dijelom i po "službenoj dužnosti") i - Mrki.

Stoga apeliram na registrirane forumaše i sve ostale zainteresirane da se uključe u rad foruma i da svojim prilozima i diskusijama neposredno daju svoj doprinos razmatranju aktualnih tema.

Sve koji imaju bilo kakvu dilemu, pitanje ili traže neko objašnjenje upućujem na mail Administratora ili kontakte sa aktualnim članovima Mjesnog odbora (vidi: Kontakti).

 

Ažurirano Nedjelja, 09 Siječanj 2011 12:47
 

S nadom i dobrim željama u Novu 2011. godinu

E-mail Ispis PDF

Još jedna godina je za nama. Ispunjena entuzijazmom, radom i odricanjima, ali i željom da se život učini dostojnijim čovjeka. Stvorili smo i samosvijest da se angažmanom i organiziranošću u velikoj mjeri mogu prevladati ne mali problemi koji nas opterećuju, a to smo i dokazali. Stvorili smo i duhovni temelj koji će biti oslonac svima koji će i naredne godine vezati dio svog života za naša vrebačka sela.

Stoga u Novu godinu ulazimo sa novim nadama. Nadamo se da ćemo potvrditi i unaprijediti zajedništvo koje smo do sada pokazali. Nadamo se da ćemo i dalje jačati društvenu organiziranost i tako doprinositi poboljšanju općih uvjeta života i rada. Nadamo se da će i dalje jačati prisutnost u našim selima; kroz povratak, obnovu djedovina ili posjetu starom kraju.

Stoga se obraćamo vrepčanima po rođenju i onima koji to nisu; vrepčanima koji žive u vrebačkim selima i onima koji su raseljeni po gradovima, zemljama i kontinentima; vrepčanima koji obilaze mjesta svoga porijekla kao i onima koji nikad nisu tu bili - Vrebac, Pavlovac Vrebački i Zavođe Vrebačko su nam zajednički - tu su korijeni koji nas vežu, a na ovom tlu ste uvijek dobrodošli i uvijek ste kod kuće.

Javljajte se i dođite. Posjećujmo se i okupljajmo se u našim selima. Aktivno stvarajmo uvjete i zajednički izgrađujmo našu Zajednicu u mjeri u kojoj možemo i želimo i na način koji nam odgovara. Koliko ćemo uspjeti ovisi najviše od nas.

S nadom da ćemo se u ovo vrijeme naredne godine moći sa ponosom osvrnuti na sve što smo učinili u nastupajućoj godini i da ćemo se više susretati i upoznavati - svim Vrepčanima, Pavlovčanima i Zavođanima želimo dobro zdravlje, sreću u porodici i poslovni uspjeh u Novoj 2011. godini.

SVIMA VAMA I SVIMA NAŠIM PRIJATELJIMA SRETNA NOVA 2011. GODINA.

Mjesni odbor Vrebac

Ažurirano Četvrtak, 31 Prosinac 2015 05:11
 


Stranica 24 od 26

Vrebački motivi

 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator
 • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:38
Posjetitelji jučer:135
Posjetitelji ukupno:394754

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 5