MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
NASLOVNICA Српска народна читаоница и књижница у Врепцу
СРПСКА НАРОДНА ЧИТАОНИЦА И КЊИЖНИЦА У ВРЕПЦУ

Друштвени дом у Врепцу - у очекивању пресуде!

E-mail Ispis PDF

Иако посљедњих мјесеци нисмо објављивали активности на враћању Дома у власништво Српске народне читаонице и кљижнице у Врепцу (...даље у тексту: Друштво), па се могао стећи дојам да је процес застао ако не и престао, оне су интензивно настављене.

Још 16.8.2022.г. Земљишнокњижном одјелу Опћинског суда у Госпићу Друштво је поднијело Приједлог за отварање појединачног исправног поступка за исправку земљишнокњижног уписа права власништва у корист предлагатеља (тј. Друштва), а у којем је наведено да "У конкретном случају постоје неспорно оправдани разлози за вођење појединачног исправног поступка, а на темељу исправа којима је неспорно да на предметним некретнинама право власништва припада предлагатељу, које је бесправно пренијето на Град Госпић, и ради чега је неопходно тај упис исправити у земљишним књигама"

Суд је 11.1.2023.г. донио Рјешење којим се "покреће и отвара појединачни исправни поступак на некретнини ознаке к.ч.бр. 2128 КО Вребац" на којој се налази Друштвени дом а на које је Град Госпић поднио Приговор 2.3.2023.г., изван рока од 30 дана одређеног наведеним Рјешењем. Sud je ipak Rješenjem od 8.3.2023.g. odredio zabilježbu prigovora na nekretnini.

Коначно Суд је Рјешењем од 10.3.2023.г. одредио расправу на лицу мјеста и која је и одржана у заказано вријеме - 6.4.2023.г.. Током расправе овлаштени геодет је извршио идентификацију некретнина, а Суд је узео изјаве свједока Друштва и наложио доставу докумената који су у расправи наведени. Друштво је документе доставило Суду 8.4.2023.г..

На темељу наведеног Суд ће увидом у приложену документацију у спису донијети пресуду.

Напомињемо да ће на овим страницама у наредним данима бити објављени сви документи на које се Друштво позива у остваривању свог права на власништво Друштвеног дома у Врепцу - на страници Друштва.

 

Ažurirano Ponedjeljak, 22 Siječanj 2024 01:09
 

Promocija knjige prof. Mile Rajčevića

E-mail Ispis PDF

Danas (19.6.2022.g.) smo imali čast prisustvovati promociji nove knjige "SVJETLA UGAŠENIH OGNJIŠTA", profesora Mile Rajčevića. Knjigu smo kao srpska čitaonica sa još ostale dvije prethodne dobili na poklon i obogatiće našu biblioteku već za nekoliko dana. Sve knjige jako su vredne i napisane na osnovu arhivske građe. Svi naši članovi moći će je iznajmiti na čitanje kao i sve ostale knjige koje imamo.

Hvala profesoru Mili na izuzetnom gostoprimstvu.

Ažurirano Srijeda, 22 Lipanj 2022 09:51
 

Prekriven Dom u Vrepcu

E-mail Ispis PDF

Kao i uvijek, ono što smo obećali i što je bilo u našoj moći, to smo i ispunili. Dom u Vrepcu dobio je novi krov (13.5.2022.g.). Postavljen je preko starog postojećeg lima obzirom da je građa u odličnom stanju. Savjetovanjem sa stručnim licima preporučeno je da se prekrije po starom limu, tako je i urađeno. Po prvi put sada imamo i žljebove za odvod vode što je jako važno, kao i zaštićenu vanjsku površinu između žljebova i zida. Opšiveni su i dimnjaci i ostalo je još nekoliko sitnica da se odradi danas ili sutra.

Da ne bi bilo zabune i prema pisanju nekih tko niti je nadležan niti ima ikakva ovlašćenja, Dom u Vrepcu prekriven je u potpunosti sredstvima koje je osiguralo Srpsko narodno vijeće (SNV) u iznosu od 105.137,50 Kn ili 14.000 eura. Projekt je odobren i izveden na osnovu prošlogodišnjeg zahtjeva Upravnog odbora Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu (SNČK).

Veliku zahvalnost za ovaj projekt i zaslugu za realizaciju dugujemo Emini Đurašević (SNV), našem istinskom prijatelju i suradniku, dožupanu Milanu Uzelcu, kao i predstavniku SDSS za naš kraj Stanku Momčiloviću. Da nije bilo njih i istinske podrške koju je Milan Uzelac i najavio u našim krajevima, ne bi bilo projekta.

Ono što ostaje, to je sva moguća pravna i demokratska borba kod svih mogućih domaćih i stranih nadležnih organa za povratak Doma u vlasništvo SNČK, kao što je i bilo od 1930.g.i ni na koji način niti pod bilo kojim okolnostima nećemo pristati na bilo što drugo osim vraćanja imovine koja je otuđena nezakonitim i nemoralnim činom od strane grada Gospića.

Ono što je važno bez obzira na sve jeste da je Dom zaštićen od prokišnjavanja, kao i sve do sad što je urađeno a uradit će se još. Imamo pripremljen materijal za dosta radova i ovo ljeto pokušat ćemo osposobiti toalet u donjem dijelu Doma, kao i ured i knjižnicu.

Ove godine odlučili smo da nećemo prikupljati dobrovoljne priloge za obnovu Doma iz razloga što je ogroman posao urađen i još će se raditi kako bi iskoristili već pripremljeni materijal.

Zaista veliku podršku smo dobili od svih za sve ono što je urađeno i što će tek biti i želimo se zahvaliti našim suradnicima, našim članovima SNČK, našim i mještanima susjednih sela i svim dobrim ljudima . . .

Živi i zdravi bili . . .

Upravni odbor SNČK u Vrepcu

 

Slike obnovljenog krova Doma

 

 

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Svibanj 2022 16:43
 

Друштво и Врепчани обнављају Друштвени дом

E-mail Ispis PDF

Српска народна читаоница и књижница у Врепцу са својим донаторима - Врепчанима и Српским народним вијећем, у сриједу 4.5.2022.г. започела је са капиталним радовима на уређењу Друштвеног дома - санацијом кровишта.

Ažurirano Srijeda, 11 Svibanj 2022 06:03
 

Međunarodna javnost obaviještena o slučaju Društvenog doma u Vrepcu

E-mail Ispis PDF

Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu obavijestila je i međunarodnu javnost preko Ambasada u Republici Hrvatskoj o slučaju neosnovanog "vlasničkog preuzimanja" Društvenog doma u Vrepcu od strane Grada Gospića.

Pisma su upućena slijedećim ambasadama: Sjedinjenih američkih država, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Italije, Mađarske, Švicarske, Rusije, Slovenije, Francuske, Srbije i Konzulatu Srbije u Rijeci.

Također, pismo je upućeno i Predstavništvu Evropske unije u Zagrebu.

U pismu (...uz koje je priložena i aktualna i povijesna dokumentacija) je naveden povijesni slijed činjenica: o selu, osnivanju Društva 1929.g. i obnavljanju Društva 2017.g., gradnji iz privatnih sredstava i vlasničkom prijenosu Doma na Društvo - ktitora Ise Isike Bogdanovića, pokušaju i konačnom "preuzimanju" Društvenog doma od strane Grada, kao i poduzetim aktivnostima Društva i sela u cilju povrata vlasništva u prvobitno stanje. U pismu se Društvo poziva i na Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina (Strasbourg 1.2.1998.g.), ukazuje na ignoriranje evropskih vrijednosti, svjesnu političku namjeru i političku neosjetljivost te posljedice na međunacionalne odnose - uz molbu Ambasadama za podršku u ostvarivanju pravde.

Ažurirano Četvrtak, 28 Travanj 2022 21:04
 


Stranica 3 od 8

Vrebački motivi

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:92
Posjetitelji jučer:101
Posjetitelji ukupno:391785

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 16