MJESNI ODBOR VREBAC

Vrebac, Pavlovac Vrebački, Zavođe Vrebačko, Selište Vrebačko

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
NASLOVNICA Vijesti
VIJESTI

Vrepčani, Zavođani i Pavlovčani obilježili svoju hramovsku i seosku slavu Pokrova Presvete Bogorodice

E-mail Ispis PDF

Lijepi sunčani dan kao da je nagovještavao da će u subotu 14. oktobra desiti nešto nesvakidašnje na vrebačkoj Gradini, na crkvištu kod novopodignutog krsta. I bi tako. Brojni vjernici vrebačke parohije i njihovi gosti ponosno su dolazili na Gradinu da prisustvuju vjerskom obredu na dan hramovske i seoske slave Pokrova Presvete Bogorodice.

Prigodnu molitvu uz osvećenje slavskog kolača i  koljiva održao je paroh gospićki jerej  Dragan Mihajlović koji opslužuje i vrebačku parohiju.

Podsjetio je prisutne o tom značajnom hrišćanskom prazniku kada crkva proslavlja Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljicu i zaštitnicu hrišćanskog roda. Konkretan događaj koji se toga dana spominje i praznuje desio se prema hrišćanskom vjerovanju 1. oktobra 911. godine na svenoćnom bdijenju u Bogororodičnoj crkvi Vlahrene u Carigradu. Crkva je bila puna naroda. U pozadini crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. Prema hrišćanskom vjerovanju, u četvrti sat noći pojavila se Presveta Bogorodica  iznad naroda sa rasprostim omoforom (pokrivačem) na rukama kao da tom odjećom pokriva narod. Sve su to vidjeli i sveti Andrej i njegov učenik. Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vjernici molitveno traže.

Brojnim vjernicima  obratio se je i ponosni kum slave Nikola Dušana Ođurova Cetina vidno ushićen odazivom na ovaj molitveni skup. Podsjetio je na slavne tradicije naših sela u slavljenu ove slave i pozvao brojne Vrepčane, Zavođane i Pavlovčane da i ubuduće u što većem broju dostojno obilježimo ovaj značajan dan za opstojnost nas i naših sela. U prilog tome kum slave poklonio je vrebačkoj parohiji ikonu Svetog velikomučenika  Georgija koja će uz ranije poklonjenu ikonu Pokrova Presvete Bogorodice biti u smiljanskom hramu Sv. apostola Petra i Pavla.

Prisutne je razgalio vrebački pjesnik Jovica Sunajko sa svojom pjesmom posvećenoj Pokrovu, a potom je slavljeničko druženje nastavljeno prigodnom trpezom ljubavi nakon koje su domaćini sa svojim gostima otišli svojim kućama da nastave slaviti ovu našu najveću slavu.

 

Nikola D. Cetina

Attachments:
Download this file (171014_Pokrov-Liturgija na Gradini.jpg)171014_Pokrov-Liturgija na Gradini.jpg[ ]Administrator193 Kb
Download this file (171014_Pokrov-Poklon Kuma Vrebačkoj Parohiji.jpg)171014_Pokrov-Poklon Kuma Vrebačkoj Parohiji.jpg[ ]Administrator119 Kb
Download this file (Jovica Sunajko_POKROV.pdf)Jovica Sunajko_POKROV.pdf[ ]Administrator97 Kb
Ažurirano Utorak, 17 Listopad 2017 14:40
 

Obnovljeno spomen obilježje na mjestu pogubljenja Vrepčana 1941.g.

E-mail Ispis PDF

U subotu 14.10.2017.g. obnovljeno je spomen obilježje u Medačkoj plantaži na mjestu gdje su ustaše 17.06.1941.g. zvjerski pogubile devetnaestoricu nevinih Vrepčana, prvih žrtava II svjetskog rata u Vrepcu.

Obnovljenu ploču je postavila Udruga Ličana i prijatelja "Ličko prelo" Zagreb, Podružnica Vrebac.

 

Posmrtni ostaci stradalih Vrepčana poslije rata su preneseni na vrebačko groblje na Ćelemijama, gdje im je podignut spomenik.

Ažurirano Ponedjeljak, 16 Listopad 2017 19:31
 

Urušen dio slivne ploče na Gradini

E-mail Ispis PDF

Slivna ploča na Gradini (...koja prikuplja kišnicu za šternu podno Gradine) više ne odolijeva zubu vremena. Jugozapadni ugao slivne ploče se urušio sa tendencijom daljnjeg urušavanja parapetnog zida po obodu koji je i sad već značajno oštećen, ali, kako jer i ovaj slučaj to potvrdio, i temeljnog ziđa...........

Sanacija slivne ploče predviđena je "Programom obnove Društvenog doma".

Attachments:
Download this file (171014_Urušen dio slivne ploče na Gradini.JPG)171014_Urušen dio slivne ploče na Gradini.JPG[ ]Administrator367 Kb
Ažurirano Utorak, 17 Listopad 2017 07:50
 

Obilježavanje Pokrova u Vrepcu

E-mail Ispis PDF

Tradicionalno, kao i svake godine, tako će se i ove godine, u subotu 14.10., u vrebačkim selima proslaviti seoska slava "Pokrov presvete Bogorodice" .

Liturgiju, koja će se održati kod krsta na Gradini, sa početkom u 13,00 sati, predvodit će gospićki paroh o. Dragan Mihajlović.

Ažurirano Petak, 06 Listopad 2017 10:22
 

Obilježavanje godišnjice formiranja Prve ženske partizanske čete

E-mail Ispis PDF

Nije uobičajeno da u rubrici Vijesti objavljujemo  informacije koje se ne odnose na aktuelne aktivnosti u vezi Vrepca, Zavođa i Pavlovca.

Ali ova informacija zaslužuje da je unapred objavimo na ovaj način jer se radi o  jedinstvenom događaju iz naše ličke antifašističke istorije o kome će malo ko pisati dana 25.8.2017.godine.

Objavljivanjem  informacije dajemo skroman doprinos čuvanju  od zaborava uspomene na naše pretkinje partizanke i junakinje koje su se borile za slobodu, bratstvo i jedinstvo. Na principima i tradiciji otpora nečoveštvu i zločincima stolećima unazad, odgajani smo mi vrepčani, zavođani, pavlovčani…..

U malom ličkom selu Trnavac  pored Plitvičkih jezera  pre 75 godina, dana 25. augusta 1942. godine, fomirana je vojna jedinica sastavljena od 74 mlade ličke partizanke - Prva ženska partizanska četa.

Četa koja je jedinstven primer žena ratnica ne samo u jugoslovenskim već i u okvirima svetske borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Borci  čete bile su i Milja (Jovana) Ugarak - Balać, rođena 1925. g. u Vrepcu, Jovanka (Bože) Mandarić - Hočevar, rođena 1926.g. u Vrepcu, Maša (Milana) Narančić, rođena 1923.g. u Barletama, Nevenka Nena (Save) Lazić, rođena 1925.g. u Mogoriću, Kata (Ise) Radaković - Prica, rođena 1924.g. u Mogoriću, Dušanka (Mile) Popović, rođena 1925.g. u Ploči, Zorka (Mile) Gajić, rođena 1919. g. u Ploči, a podatke o ostalima i borbenom putu jedinice, možete pročitati u knjizi “Prva ženska partizanska četa” njihove drugarice Desanke Stojić - Marčetić, objavljenoj 1987. godine (izdavač Historijski arhiv u Karlovcu; www.znaci.net/00003/643.htm)

Podaci o  Prvoj ženskoj partizanskoj četi nalaze se i u nedavno objavljenom (2015.godine) diplomskom radu Viktorije Cvitković  “Žene u antifašističkoj borbi u Lici”(https://repository.ffri.uniri.hr/islandora/object/.....)

Izvod iz rada: ”……One se bore za slobodu i nezavisnost svojih naroda, one se bore protiv fašističkog sistema, srednjovjekovnog ropstva kakav postoji u Njemačkoj. One se bore za nezavisnost svojih naroda, a to je sastavni dio jedne velike borbe za njihovu ravnopravnost. ……… Naše žene, kćeri, majke, učestvuju s puškom u ruci. Ja mogu kazati da su žene u ovoj borbi po svojem heroizmu po svojoj izdržljivosti, bile i jesu na prvom mjestu i u prvim borbenim redovima i našim narodima Jugoslavije čini čast što imaju takve kćeri.”

U tekstu “Nezaboravljene pobednice” objavljenom dana 3.2.2017.godine u našoj rubrici  Prošlost, ljudi, događaji, takođe se nalaze podaci o Prvoj ženskoj partizanskoj četi.

 

Memorijalni muzej Prve ženske partizanske čete koji je u Trnavcu bio otvoren 1977.godine više ne postoji. Nadamo se da će ovaj tekst  podstaći  njihove potomkinje i druge slobodoumne žene da zajedno ponovo pronađemo način za trajno čuvanje na jednom mestu dokumenata o četi i njihovu dostupnost javnosti.

 

Mirjana Ćurin

Članica Upravnog odbora Srpske narodne čitaonice i knjižnice u Vrepcu

Ažurirano Petak, 18 Kolovoz 2017 04:57
 


Stranica 7 od 38

Vrebački motivi

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Statistika


Posjetitelji danas:61
Posjetitelji jučer:101
Posjetitelji ukupno:391754

Posjetitelji

Trenutno aktivnih Gostiju: 12